Gibanje ZADIG – Slovensko društvo za lacanovsko psihoanalizo

Gibanje ZADIG

Izšla je napovedna brošura novega lacanovskega političnega gibanja Zadig (Zero abjection democratic international group), ki ga je maja 2017 ustanovil Jacques-Alain Miller. Gibanje poziva k politični razpravi psihoanalitikov in tako spreminja obstoječe koordinate Freudovskega polja (Champ freudien) in orientacije Svetovne psihoanalitične zveze (AMP), ki pričenjata ”z letom nič.” Dejavnosti lahko spremljate v reviji Lacan Quotidien. 

Nina Krajnik, sekretarka gibanja Zadig-Ljubljana

GIBANJE ZADIG

Jacques-Alain Miller, 19. maj 2017

 

Psihoanaliza se ni nikdar zadovoljila s tem, da je ”klinika”; vedno je vsebovala del, ki je povezan s ”politiko civilizacije” (termin Edgarja Morina).

Freud je v svojem času, kot je dobro znano, prepoznal nelagodje v kulturi. Pokazal je, da razmerje množice do voditelja sestoji iz številnih bijektivnih razmerij, kjer se nahaja enak objekt, h kateremu težijo vsi.

Lacan je za to, da bi dešifriral Maj 68, vzpostavil štiri diskurze, med katerimi se psihoanaliza vpisuje kot hrbtna stran diskurza Gospodarja in ne kot njegova služabnica, kot bi to želel Massimo Recalcati.

Na nas je, da napravimo naslednji korak in zavzamemo naše mesto v svetovni javni razpravi. Veliko imamo povedati – tako o političnem diskurzu, kakor o političnih osebah.

________________________________________

Povzetek

Uredništvo
Jacques-Alain Miller, Kandid v Milanu

Orientacijski pano 
Lacan, Lekcija o politiki
Voltaire, Manjša digresija
Simone Weil, Lekcija o drugi politiki

Le bel aujourd’hui
Nina Krajnik, Resnica o Žižku
Raquel Cors, Latinski bič
Stéphane Magnan, Pecunia triumphans
Hervé Castanet, Kaj storiti v Marseillu?
Caroline Leduc, Izgubljena demokracija 

Zadig v Barceloni in Parizu
Kralj in luč
Članom ECF

Dogme in herezije
Jean-Pierre Deffieux, O Zdravem razumu 
Éric Laurent, Lacan heretik