19.05.2017

 

Izšel je napovednik novega lacanovskega političnega gibanja ZADIG (Zero abjection democratic international group), ki ga je maja 2017 ustanovil Jacques-Alain Miller. Gibanje prvič od ustanovitve Lacanove Šole leta 1981 spreminja orientacijo Freudovskega polja (Champ freudien) in poziva k politični razpravi psihoanalitikov. Svetovna psihoanalitična zveza (AMP) in njene Šole danes pričenjajo »z letom nič.«

 

Nina Krajnik

Sekretarka gibanja ZADIG-Ljubljana

 

 

Poziv Jacquesa-Alaina Millerja 

 

Psihoanaliza se ni nikdar zadovoljila s tem, da je »klinika«. Vedno je vsebovala del, ki je povezan s »politiko civilizacije« (termin Edgarja Morina).

Freud je v svojem času, kot je znano, prepoznal nelagodje v kulturi. Pokazal je, da razmerje množice do voditelja sestoji iz številnih bijektivnih razmerij, kjer se nahaja enak objekt, h kateremu težijo vsi.

Lacan je za to, da bi dešifriral Maj 68, vzpostavil štiri diskurze, med katerimi se psihoanaliza vpisuje kot hrbtna stran diskurza Gospodarja in ne kot njegova služabnica, kot bi to želel Massimo Recalcati.

Na nas je, da napravimo naslednji korak in zavzamemo mesto v svetovni javni razpravi. Veliko imamo povedati – tako o političnem diskurzu, kakor o političnih osebah.

 

________________________________________

Uredništvo
Jacques-Alain Miller, Kandid v Milanu

Orientacijski pano 
Lacan, Politična lekcija
Voltaire, Manjša digresija
Simone Weil, Lekcija druge politike

Današnji decibel
Nina Krajnik, Resnica o Žižku
Raquel Cors, Latinski bič
Stéphane Magnan, Pecunia triumphans
Hervé Castanet, Kaj storiti v Marseillu?
Caroline Leduc, Izgubljena demokracija 

Zadig v Barceloni in Parizu
Kralj in luč
Članom ECF

Dogme in herezije
Jean-Pierre Deffieux, O Zdravem razumu 
Éric Laurent, Lacan heretik