Vabljeni k branju članka dr. Nine Krajnik Kako se lahko počutite tako sami v naši socialistični enotnosti?. Članek je izšel v mednarodni psihoanalitični reviji MENTAL – l’EuroFédération de Psychanalyse, št. 37 (ur. Domenico Cosenza).

« V času Socialistične republike Jugoslavije se je v Sloveniji zgodil primer, ki je bil obsežno razkrit leta 2017. Pesnica Ada Škerl, začetnica literarnega gibanja, danes imenovanega ‘slovenski intimizem’, je objavila zbirko svojih pesmi. A knjiga, ki je naslavljala teme ljubezni, trpljenja in manka, je bila objavljena v času socialistične politike in zato v nasprotju s svojim časom in svojim krajem. Komunistična partija je cenzurirala pesniško zbirko in jo razglasilo za ”sovražnico države”. Mlada pesnica je padla v pozabo. Zagrožen je bil zapor. Subjektivno občutje melanholije, izgube in samote brez upanja v prihodnost ni bilo v skladu s politiko, ki je zahtevala opustitev singularnosti za voljo objektivnih in univerzalnih ciljev zgodovine, ki jih uresničuje ljudstvo. ”Kako se lahko počutite tako sami v naši socialistični enotnosti?” je bilo vprašanje Partije. 

Kmalu za tem je komunistična Partija uradno priznala novo literarno zvrst – slovenski intimizem, ki jo je uradno otvorila knjiga pesnikov, ki so tematike intimnega izrazili z dovoljenjem socialističnega režima. Zbirka je bila poimenovana Pesmi štirih. To je bil način kako imeti ”najboljše iz obeh svetov.” In to je bil način, kateremu je v letih, ki so sledila, v Sloveniji zapadla tudi lacanovska psihoanaliza. 

Ta oblika ”teoretske psihoanalize” ni bila dobro umeščena le v politiko jugoslovanskega socializma, pač pa še dolgo za tem tudi v slovenski demokratični svet. Pav tako pa je lahko ugajala tudi drugim sistemom v svetu. Zakaj? Zato, ker je obljubila realizacijo sanj vsake politike: ”Lahko imate intimizem, toda nadzorovan intimizem. Lahko imate psihoanalizo, toda psihoanalizo brez intimnega.” »

Celoten članek je v francoskem jeziku dostopen na tej povezavi:

http://vmxq.r.bh.d.sendibt3.com/1s21vian6o8bl.html