Vabljeni na predavanje Jana Simončiča Javoršek z Lacanom – Pozabljeni heretični pisatelji med Slovenijo in Parizom. Predavanje bo v ponedeljek, 17. decembra 2018 ob 19h v Trubarjevi hiši literature (Stritarjeva 7, Ljubljana). 

 

V Sloveniji več desetletij cenzuriran in zamolčan pisatelj Jože Javoršek je bil eden največjih dramatikov in avtobiografov slovenskega prostora. S svojim obsežnim in provokativnim opusom je zaznamoval generacije svojega časa, v katerem je bila njegova singularna literarna invencija vselej škandalozna za javno moralo.

Predavanje bo na podlagi njegovih originalnih zapisov prvič odprlo vrata do razumevanja njegovega življenja in pomembnosti njegovega delovanja. Pri tem bo izpostavilo simptom česa so pozabljeni heretiki, ki so delovali med Slovenijo in Parizom.

Odpor, upor, kreacija in samo-avtorizacija bodo ob tem tvorili vez med psihoanalizo in literaturo v njunem skupnem preboju iz dogmatizmov, common sensa, normalizacije in diskurzov moči.

 

”Umetnost zahteva ljubezen. Sovraštvo jo razje že v čistem hipu nastajanja.” 

Jože Javoršek, Okus sveta (1962)

 

Mag. Jan Simončič je vodja sekcije za psihoanalitične povezave Slovenskega društva za lacanovsko psihoanalizo. Magistriral je iz filozofije na Univerzi Kingston v Londonu.

Dogodek bo moderirala predsednica Slovenskega društva za lacanovsko psihoanalizo in urednica revije Objekt želje, dr. Nina Krajnik.