Vabljeni k vpisu na celoletni mednarodni seminar Novi simptomi v času političnih kriz, ki ga ob svoji 10. obletnici v študijskem letu 2023/24 organizira Slovensko društvo za lacanovsko psihoanalizo (SDLP).

Na predavanjih, konferencah in kliničnih delavnicah pod vodstvom psihoanalitičarke dr. Nine Krajnik bodo nastopili najbolj priznani lacanovski psihoanalitiki v svetu: dr. Massimo Recalcati (Italija), dr. Bruce Fink (ZDA), dr. Paola Mieli (Italija/ZDA) in dr. Vannina Micheli-Rechtman (Francija).

 

Ali je politika razlog naših bolečin? Ali je vzrok rešitev? Kako se soočati s simptomi, ki so povezani s politiko: dezorientacija v času tranzicije, politična krivica, izdaja, okrutnost, viktimizacija, trpljenje na delovnem mestu, vojne travme? Zakaj je iskanje občutka varnosti danes najpogostejša oblika sodobne malanholije? Od kod zadovoljstvo v nesreči drugega? Kaj ostaja od Zakona in Imena Očeta v hipermodernem času? Kako deluje zrcalni stadij v povezavi z bio-politiko (standardi lepote in zdravja)? Kako so povezane meje držav in meje telesa? Kaj je ”trans-rešitev” in kaj je gibalo novih prijemov družbeno-političnega spolnega kategoriziranja v primerjavi s tradicionalnimi politikami spola? Kakšne so povezave med perverzijo totalitarizma, revolucijo in nevrozo ter tesnobo in razpadom družbene vezi? In kako lahko klinični pristopi danes vplivajo na družbeni prostor?

 

  • Dr. Vannina Micheli-Rechtman je francoska psihiatrinja, psihoanalitičarka in doktorica filozofije. Predsednica mednarodne psihoanalitične zveze Espace Analitique in članica Ženskega foruma Francije. Raziskovalka na Centru za psihoanalitične raziskave, medicino in družbo (C.R.P.M.S.) na Univerzi Pariz Cité. Področja specializacije: odvisnosti s poudarkom na motnjah hranjenja (anoreksija, bulimija) in kibernetski zasvojenosti (video igre, internet). Kot doktorica filozofije se osredotoča na vprašanja sodobnih predstav o telesu.

 

  • Dr. Paola Mieli je italijansko-ameriška psihoanalitičarka, profesorica in doktorica filozofije. Deluje v New Yorku. Predsednica psihoanalitičnega združenja Après-Coup (New York), podpredsednica sekcije za psihoanalizo v psihiatriji Svetovne psihiatrične zveze (WPA), članica Freudovskega kroga (Pariz) in psihoanalitične zveze Espace Analitique (Pariz). Doktorirala je iz raziskovanj v psihoanalizi in psihopatologiji na Univerzi Pariz Diderot – Pariz VII in iz filozofije na Univerzi v Milanu.

 

  • Dr. Bruce Fink je ameriški psihoanalitik, profesor psihologije na Univerzi Duquesne v Pittsburghu in vodja Psihoanalitičnega centra v Pennsylvaniji. Avtor knjige Klinična predstavitev lacanovske psihoanalize: Teorija in tehnika, ki je izšla pri založbi Harvard University Press in knjige Lacanovski subjekt: Med jezikom in užitkom, ki je izšla pri založbi Princeton University Press. Prejemnik priznanja Fondacije Florence Gould in Francosko-ameriške fondacije.

 

  • Dr. Massimo Recalcati je italijanski psihoanalitik, psiholog, psihoterapevt in doktor filozofije. Ustanovitelj Instituta za raziskave aplicirane psihoanalize IRPA, centrov za psihoanalitično klinikov novih simptomov Jonas Onlus s 34 podružnicami v Italiji in Šole za kulturno in psihoanalitično formacijo v politiki. Dobitnik zlate medalje Fakultete za medicino in kirurgijo Federico II v Napoliju, zlatega priznanja Premio Gelso za delo na področju psihoanalize in družbe in priznanja Letteratio Nazionale.

 

  • Dr. Nina Krajnik je psihoanalitičarka in doktorica filozofije. Študirala je na Univerzi Pariz VIII. Klinično prakso je opravljala v psihiatričnih bolnišnicah Sainte-Anne, Aubervillers in Sud Francilien Evry v Franciji. Delovala je v raziskovalnih in akademskih projektih v Švici, Avstraliji in na Novi Zelandiji. Bila je udeleženka letnega Hipokratovega simpozija Poetry and Medicine na Harvardski medicinski šoli. Področja delovanja: tranzicijske in vojne travme, odnos med psihoanalizo in politiko ter klinika novih simptomov.

 

Udeleženci ob koncu prejmejo certifikat o uspešno opravljenem seminarju z navedbo pridobljenih znanj.

Več informacij o vsebinah, načinu izvedbe dogodkov, datumih dogodkov in vpisu: Brošura – PDF

Vpisna dokumentacija: Prijavnica – PDF