Kdaj: sobota, 19. januar 2019, 15h-19h

Kje: Jeranova 5, Ljubljana

Predavateljica: dr. Nina Krajnik

 

Kaj nam sporočajo sanje? Zakaj se nekatere ponavljajo? Od kod nespečnost in nočne more? Kako ravnati z dolgotrajnimi stanji budnosti, govorjenjem med spanjem, mesečniškimi tavanji ali pa nasilnimi dejanji, ki vzniknejo sredi noči? 

Psihoanalitična obravnava spanca in sanj je eno najbogatejših področij kliničnih in konceptualnih zastavitev, ki segajo od Freudovega monumentalnega dela Razlaga sanj do Lacanove zastavitve sanj kot užitka črkovnih iger. 

Dnevne sanje, nočne sanje, mokre sanje, sanje o idilični preteklosti, sanje o idealni prihodnosti… V vseh svojih oblikah sanje čuvajo spanec in zastopajo želje. Zato jih jih je Freud imenoval za ‘’kraljevsko pot do nezavednega.’’ 

La corde sensible, Magritte

 

Tokratni seminar bo posvečen obravnavi sanj in simptomu nespečnosti. Pri tem bo na osnovi aktualnih kliničnih primerov izpostavil tudi psihoanalitični odmik od zdravljenja kot uspavanja s smislom in lacanovsko orientacijo realnega kot obliko prebujenja iz fantazem, ki zibljejo svet. 

Dr. Nina Krajnik je predsednica Slovenskega društva za lacanovsko psihoanalizo in ustanoviteljica prve slovenske lacanovske revije Objekt želje. 

Predznanje za udeležbo na seminarju ni potrebno, saj so teme obravnavane na jasen in pregleden način.