Kdaj: sobota, 11. maj 2019, od 15h do 19h

Kje: Koprska 94a (Izobraževanje Much)

Predavateljica: dr. Nina Krajnik 

 

V zadnjih letih svojega delovanja je Sigmund Freud postavil vprašanje: ”Ali obstaja nekaj takšnega, kot je konec analize?” Lacan je odgovoril: ”Psihoanaliza je logični proces, ki ima svoj začetek in svoj zaključek.”

Toda kaj je konec analize? V čem je moč njenega izkustva in kaj lahko psihoanaliza proizvede kot rešitev? Sposobnost ”ljubiti in delati”, s katerima je Freud zaznamoval konec analitične procedure, se pri Lacanu povezuje v možnosti ”znati rokovati s svojim simptomom” (savoir y faire avec son symptôme). Padec fantazme ali identifikacija s simptomom na tem mestu proizvedeta trenutek osvoboditve od bolečine simptoma in odpreta možnost za kreacijo ter post-analitično rekonstrukcijo življenja. V tem se odvijajo vprašanja realnega vozla užitka in njegove spremembe. In v tem konec analize nastopi kot nova ljubezen. 

Seminar bo na podlagi predstavitve kliničnih primerov in Lacanovih konceptov v središče postavil zaključek psihoanalitične procedure ter definicijo psihoanalitičnih ciljev, pri čemer bo izpostavil tudi postopek prehoda analizanta na pozicijo psihoanalitika (la passe).

 

PRIJAVA: 

Kotizacija: 99 EUR
Kotizacija v predprijavi do 7. maja 2019: 69 EUR
Cena za celoletno psihoanalitično izobraževanje: 450 EUR

Prijave zbiramo na: info@sdzlp.si
Tel: 070 621 729